АТ «КІБ» попереджає про активізацію шахраїв під час карантину

Ми піклуємось про наших Клієнтів та звертаємо увагу, що в період карантину потрібно бути особливо пильними та обережними, щоб не потрапити на гачок шахраїв!
 
Інформуємо Вас про те, що активізувалась нова схема шахрайства на OLX. Вона полягає у веденні в оману продавцем-зловмисником покупця-держателя платіжної картки для стимулювання проведення платежу не на оригінальному сайті OLX з використанням безпечного сервісу «Доставка з OLX», а на шахрайському, посилання на який жертві надсилають через месенджер. Шахрайські ресурси є точними копіями сайту ОLX. Пропозиція зайти на сайт OLX з посилання месенджера (Viber, WhatsApp, Telegram тощо) є майже гарантованою відзнакою попередньої стадії шахрайства.
 
Шахрайські операції здійснюються на легальних платіжних сервісах як кард2кард операції, синхронно із тим, як жертва вводить данні картки і банківські коди безпеки на шахрайському сайті. Коли жертва-покупець розуміє, що зробив неналежний переказ, зловмисниками реалізується другий етап шахрайства із т.з. «поверненням» втрачених коштів, і жертва втрачає кошти повторно.
 
Наразі кількість фішингових сайтів «під OLX» та суми збитків держателів платіжних карток від такого шахрайства продовжують зростати. За даними, підготовленими учасником Асоціації ЄМА - компанією ОLX, за такою схемою зловмисники викрали у держателів карток у лютому -  637 тис. грн, а вже у березні – 1 млн 191 тис. грн. Суттєво зросла середня сума шахрайства – з 4 тис. грн в лютому, до 7,8 тис. грн у березні 2020 року.
 
 
Будьте пильними та бережіть себе!
АТ «КОМІНБАНК»
АТ «КОМІНБАНК»
Акціонерне товариство «Комерційний Індустріальний Банк»