"Harazd"website from the National Bank of Ukraine: improve your financial literacy

Як підвищити свою фінансову грамотність: три простих кроки від сайту “Гаразд”

Чи знаєте ви, як правильно керувати своїми фінансами? Чи вмієте обрати найвигідніший для себе фінансовий продукт або послугу? Чи відчуваєте себе впевнено та спокійно, коли мова заходить про гроші та фінансове планування? Якщо ви відповіли “ні” хоча б на одне з цих питань, варто замислитися про необхідність поліпшення своєї фінансової грамотності. 

Фінансова грамотність – це не тільки знання про гроші, а й навички, які допомагають нам управляти фінансами, досягати фінансових цілей, захищати свої права та бути фінансово стійкими у час змін і невизначеності. У цій статті розповімо, чому фінансова грамотність є важливою для кожного з нас, які виклики вона допомагає подолати, та як ви можете її поліпшити за допомогою освітнього сайту з фінансової грамотності “Гаразд” від Національного банку України.

Як сайт “Гаразд” допоможе навчитися фінансової грамотності?

Аби кожен мав доступну можливість вдосконалити свої знання та навички у фінансах, Національний банк створив безоплатну онлайн-платформу "Гаразд". Давайте розглянемо, як саме цей ресурс може допомогти вам здобути необхідні компетентності для прийняття ефективних фінансових рішень.

Крок 1. Перевірте свій рівень фінансової грамотності.

Перш ніж почати вивчати фінансову грамотність, варто з’ясувати, які знання з управління своїми фінансами у вас уже є, а які потребують поліпшення. На сайті “Гаразд” ви можете знайти сім варіантів тестів з різних тем. Кожен тест складається з 20 запитань. За результатами тестування, сайт запропонує індивідуальний план – персональну добірку статей, що допоможуть заповнити прогалини у знаннях. Пройти тести та перевірити свій рівень фінансової грамотності можна за посиланням.

Крок 2. Ознайомтеся з наповненням основних розділів сайту “Гаразд”.

Якщо ви хочете поглибити свою обізнаність у сфері фінансів, детальніше ознайомтесь із статтями, що розміщені на сайті “Гаразд”. Сайт складається з шести розділів: “Гроші”, “Фінансове планування”, “Депозити”, “Кредити”, “Страхування”, “Шахрайство”. Ви можете відшукати тему, яка вас цікавить, за допомогою функції пошуку, або переглянути всі статті за розділами. Також на сайті є дві спеціальні рубрики: “Лайфхаки” та “Питання дня”, де можна знайти короткі і практичні поради про фінанси, а також знайти відповідь на актуальні запитання споживачів фінансових послуг.

Крок 3. Практикуйте здобуті знання у повсякденному житті.

Найкращий спосіб навчатися – це практика. Ознайомившись з матеріалами сайту "Гаразд", застосуйте свої нові знання в реальному житті. Від складання бюджету до вибору найвигідніших фінансових продуктів – ви знайдете все необхідне на цьому ресурсі. 

На початковому етапі варто вивчити хоча б основи фінансової грамотності та почати застосовувати їх у вирішенні фінансових питань щоденно: під час купівлі продуктів у супермакеті, плануванні сімейного бюджету, користуванні фінансовими послугами тощо. Це допоможе вам розвивати свої фінансові компетентності, серед яких – бюджетування, заощадження, інвестування, аналіз фінансових ризиків та інше.

Відповідальне ставлення до своїх фінансів – вклад у вашу фінансову свободу. Вивчайте фінансову грамотність і збагачуйте свої знання разом з онлайн-платформою Національного банку “Гаразд”.

JSC "COMINBANK"
JSC "COMINBANK"
Joint-stock company "Commercial Industrial Bank"