Борис Рафалович, заступник Голови Правління банку взяв участь у круглому столі «Фінансового клубу»

16 вересня «Фінансовий клуб» провів круглий стіл на тему: «Депозити: чи вдасться примножити заощадження у 2024 році».

В рамках заходу експерти розглянули наступні питання:

  • Як оцінити ефективність депозитів як інструменту збереження та примноження коштів в українських реаліях 2024 року, враховуючи війну, економічну нестабільність та інфляцію?
  • Що відбувається на ринку депозитів населення у 2024 році?
  • Яким банкам українці надають перевагу?
  • Як впливає зниження облікової ставки на дохідність депозитів?
  • Дохідність VS девальвація: чи вдасться українцям захистити кошти від знецінення?
  • Чи є майбутнє у валютних депозитів: чи розміщують українці валюту на депозитах?
  • Перспективи депозитного ринку до кінця 2024 року.

«Темпи розвитку ринку депозитів у 2024 році виявилися менш амбітними порівняно з минулим роком. За аналогічний період у 2023 році депозити населення зросли на 17-18%, тоді як у 2024 році цей показник становить лише близько 4%. Таким чином, хоча приріст є, його темпи значно сповільнилися.

Основна причина цього – зміна валютної політики, зокрема "відпускання" курсу долара державою. У відповідь на підвищену волатильність курсу частина вкладників, які раніше тримали заощадження в гривні, почали конвертувати кошти у валюту.

Попри це, система депозитів продовжує зростати, що, безумовно, є позитивним сигналом для ринку», – поділився думкою Борис Рафалович.

Експерт також нагадав про золоте правило інвестування, яке допоможе українцям у важкі часи уникнути зайвих ризиків і зберегти спокій.

Адже тримати всі заощадження "під матрацом" під час війни — не найкраще рішення, оскільки військовий ризик, на жаль, залишається актуальним.

Саме тому у Комінбанку радять дотримуватися простого, але мудрого підходу: не зберігати всі активи в одній валюті. В нестабільні часи розподіл ризиків є дієвим принципом для збереження фінансової стабільності. «Особисто я раджу ту частину коштів, яку клієнт планує розмістити на депозиті, розділити на три категорії: гривня, долар, євро в орієнтовно рівних долях», – наголосив спікер.

Слушно згадав він і про те, що законом передбачено 100%-е гарантування вкладів фізичних осіб в повному обсязі на час дії воєнного стану в Україні та протягом 3 місяців після його завершення.

«Ми будуємо довгострокові відносини з нашими клієнтами. Найвищі відсоткові ставки пропонуємо тим, хто розміщує депозити на строк від 6 до 18 місяців. Така стратегія дозволяє нам забезпечити клієнтам максимальний дохід. Ми також прагнемо, щоб клієнти, які працюють з нами перерозміщали свої вклади на нові терміни. Для нас важливим показником є рівень переоформлення вкладів, що наразі становить 75% і вище. Тобто 3 із 4 діючих клієнтів відкривають новий депозит після завершення поточного вкладу», – розповів Рафалович.

«Середній розмір депозиту в нашому банку становить 130 тисяч гривень. І більшість клієнтів — фінансово обізнані люди, які при виборі депозиту звертають увагу на поведінку долара та рівень захищеності від інфляції, — додав експерт. — Маємо також багато клієнтів із заощадженнями від 5 до 10 тисяч доларів і більше. 1/3 усіх депозитів у Комінбанку — валютні, і за нашими прогнозами, ці загальноринкові тенденції не зміняться протягом найближчих років», резюмував Борис.

АТ «КОМІНБАНК»
АТ «КОМІНБАНК»
Акціонерне товариство «Комерційний Індустріальний Банк»