Комерційний Індустріальний Банк та ПРООН співпрацюють у сфері фінансування програм енергоефективності

Акціонерне товариство «Комерційний Індустріальний Банк» та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) співпрацюють у сфері фінансування програм енергоефективності та відновлюваної енергетики. 14 січня 2019 року підписано Меморандум між АТ «КІБ» та ПРООН. У рамках підписаного документа сторони мають реалізувати проект «Усунення перепон для залучення інвестицій у підвищення енергоефективності громадських будівель у малих і середніх містах України на основі моделі ЕСКО». Метою проекту є впровадження європейських стандартів енергоспоживання та створення комфортних умов перебування у громадських будівлях. Сторони здійснюватимуть інформаційно-консультативну, експертно-аналітичну, іншу співпрацю та координацію дій для реалізації спільних проектів, програм, заходів, спрямованих на розвиток енергозбереження, енергоефективності, «зеленої» енергетики та розбудови необхідної інфраструктури у цих сферах. 
 
«Україна є однією з енергозалежних країн Європи, яка споживає більше 60–70 % імпортованих енергоресурсів. Цьому також сприяє неефективне використання енергоресурсів, що загрожує національним інтересам та національній безпеці країни. Тому вирішення питань енергозбереження та енергоефективності є одним з першочергових. Сьогодні пріоритетним напрямком в Україні є впровадження передових енергоефективних технологій. Для виконання цих завдань нам потрібно скоординувати та об’єднати наші зусилля. З цією метою ми підписали Меморандум про співпрацю. Реалізація Проекту сприятиме підвищенню енергоефективності в Україні, яка посилюватиме енергонезалежність держави», - повідомила Голова Правління АТ «КІБ» Тетяна Путінцева.
 
Також у рамках реалізації проекту «Усунення перепон для залучення інвестицій у підвищення енергоефективності громадських будівель у малих і середніх містах України на основі моделі ЕСКО» між АТ «КІБ» та компанією "КИЇВЕСКО" було укладено перший в країні договір факторингу, за яким фінансуються енергосервісні договори.
 
Варто відмітити, що Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України протягом трьох років шукало прийнятні засоби фінансування ЕСКО-контрактів. І саме за підтримки спеціалістів ПРООН разом з Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний Банк» було розроблено найбільш оптимальну модель. Принциповим досягненням є те, що дана модель дозволяє надавати фінансування без заставного майна. І ось нарешті цей фінансовий інструмент для реалізації можливості фінансування енергосервісу запрацював і в Україні.  
 
Реалізація першого в Україні факторингу енергосервісних договорів відкриває можливість іншим ЕСКО-компаніям засвоїти цей досвід та ще активніше впроваджувати ЕСКО-механізм в бюджетній сфері. 
 
20190114_163037.jpg
 
 
20190114_164531(1).jpg
 
 
20190114_164703.jpg
АТ «КОМІНБАНК»
АТ «КОМІНБАНК»
Акціонерне товариство «Комерційний Індустріальний Банк»