АТ "КОМІНБАНК" переходить на систему електронних платежів нового покоління Національного банку України (СЕП 4.0)

Шановні клієнти!

АТ «КОМІНБАНК» від 01 квітня 2023 року починає обробку безготівкових переказів в національній валюті згідно з міжнародним стандартом обміну повідомленнями ISO 20022 (далі – ISO 20022) через систему електронних платежів Національного банку  нового покоління (далі – СЕП 4.0) згідно з вимогами постанови Правління Національного банку України (далі – НБУ) №93 від 16.09.2021р. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0093500-21#Text)

Mетою запровадження міжнародного стандарту ISO 20022 та перехід на СЕП 4.0 є інтегрувати національний платіжний простір з міжнародним, підвищити безпеку платежів.

З 01 квітня 2023 року всі вхідні платежі, що будуть надходити на адресу АТ «КОМІНБАНК» через СЕП 4.0, будуть зараховуватися протягом календарного дня, в який надійшов платіж в національній валюті.

Для клієнтів АТ «КОМІНБАНК» це передбачає зміну часу для вхідних платежів з інших банків України, їх можна отримувати з 00:00 до 24:00 кожного календарного дня.

В АТ «КОМІНБАНК» будуть впроваджені такі зміни:

- зміна форм розрахункових документів (платіжне доручення, меморіальний ордер, платіжна вимога, платіжна вимога-доручення) на платіжну інструкцію;

- поява нових необов'язкових учасників платежу: ініціатор, фактичний платник, фактичний отримувач;

- оновлено друковані форми платіжних документів;

- можливість виконання нових типів операцій (наприклад, запит на виконання кредитового переказу, запит на повернення платежу тощо).

Звертаємо увагу, що у зв’язку із переходом на новий стандарт 31 березня 2023 року може бути застосований обмежений режим надання послуг та обробки операцій, переказів, про що Банк повідомить додатково в новинах на своєму веб-сайті.

У разі виникнення питань стосовно платежів фізичних осіб, просимо звертатись до довідкового центру.

Можливий вплив: період стабілізації триватиме до кількох тижнів: у цей час можуть виникати технічні проблеми та затримки при прийомі/відправці платежів з/до інших банків (по СЕП).

Що лишиться без змін:

Після 01.04.2023р. операційний час та графік виконання платежів у національній валюті, ініційованих електронними каналами Банку або через СЕП:

· Операційний час (відправка платежів) – тільки у будні та робочі дні з 9:00 до 16:30,

· післяопераційний час для платежів, ініційованих з системи дистанційного обслуговування «PAY CIB» – з 16-30 до 19.00.


Детальніше на сайті НБУ. (https://bank.gov.ua/ua/payments/project-iso20022)

АТ «КОМІНБАНК»
АТ «КОМІНБАНК»
Акціонерне товариство «Комерційний Індустріальний Банк»